Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates via de nieuwsbrief.
Voornaam
E-mailadres

Counseling bij geweld en misbruik

Opleiding Counseling na geweld en misbruik

315

Haal de man/ vrouw uit het geweld en haal het geweld uit hen!

Opleiding Counseling na geweld en misbruik.

Voel jij het als jouw roeping om mensen te begeleideden die geweld en of misbruik hebben meegemaakt? En zou je hen willen begeleiden terug naar vrij zijn van deze ervaringen, of in ieder geval er in hun huidige leven geen last meer van ervaren? Dan is deze opleiding wat voor jou. Je leert  hoe je dergelijke transformatieprocessen kunt begeleiden.

Overzicht Opleiding Conseling na Geweld en Misbruik:

 • Doel van de opleiding: Je leert om mensen te begeleiden om vrij te worden van het meegemaakt geweld en misbruik.
 • Inhoud: Je leert vele interventies om mensen te begeleiden naar vrij worden van geweld- en misbruikervaringen, zodat ze er in hun huidige leven zo min mogelijk last van hebben. Je leert tevens theoretische kennis en achtergrond informatie.
 • De opleiding heeft een HBO werk- en denkniveau. Dat wil zeggen dat er een grote mate van zelfstandigheid van je wordt verwacht, dat je een bewust kritische beroepshouding hebt, dat je kunt reflecteren op eigen beroepshouding en daar een reflectieverslag van schrijft. Tevens is het een vereiste dat je al coach of hulpverlener bent en dat je een relevante HBO basis opleiding hebt gevolgd. De opleiding wordt afgesloten met een schriftelijk en praktijkgericht examen. In les 9 maak je een toets  en in les 10 een praktijkgerichte casus. Je wordt hierin begeleid naar het eindresultaat en daardoor is er een grote slagingskans.  Aan het eind van de opleiding kun jij zelfstandig anderen coachen om vrij te worden van hun geweld en misbruikervaringen.
 • Aanvangsniveau: minimaal een relevante beroepsgerichte opleiding op HBO niveau. We werken op het ogenblik aan certificering van de opleiding bij de KNTO.
 • Studiemateriaal: Je krijgt een reader met achtergrondinformatie en een boekenlijstje om te bestuderen. De studiereader is geschreven door Margo Riphagen. Bij aanvang van de opleiding ontvangt de cursist deze reader. De reader  heeft copyright  en mag alleen voor persoonlijke doeleinden worden gebruikt.
 • De lengte van de opleiding is 10 lesdagen van 4 uur per lesdag. Inschrijving voor de opleiding is mogelijk op verschillende dagen, kijk daarvoor hieronder of in de agenda.
 • Studiebelasting: 55 uur. Dit bestaat uit de lesdagen (10 x 4 uur),  de startopdracht 1uur, het schrijven van een reflectieverslag (10 uur) en het lezen van de reader.
 • Certificaat: je krijgt een certificaat als je 9 van de 10 lesdagen aanwezig bent geweest en na afronding van de theoretische toets en de praktijkgerichte casus. (Er is geen recht op vrijstelling)
 • kosten: 1250 euro btw vrij inclusief  lesreader.

Voor wie?

Ben jij hulpverlener/coach/therapeut en werk jij met mensen die geweld of misbruik hebben meegemaakt, dan heb je er in eerste instantie zorg voor dat het geweld/misbruik stopt. Maar dan? Je kunt mensen uit geweld halen maar hoe haal je het geweld uit hen? Je weet dat als je het geweld niet uit hen haalt,  de kans dan groot is op recidive (terugval en herhaling). Het geweld uit mensen halen, dat is precies waar deze opleiding over gaat. Ben jij hulpverlener, coach of therapeut en leeft in jou het verlangen om mensen na geweld/misbruik weer vrij  te laten zijn van hun traumatische ervaring? Dan is dit een bijzonder geschikte opleiding voor jou.

Wat leer je?

Je leert ‘tools’ om het geweld uit mensen te halen. Je leert hoe je anders naar geweld kunt kijken, hoe je ‘slachtoffers’ echt kunt begeleiden naar vrijheid. Als het ware terug te komen in de staat van zijn voordat het geweld plaats vond en hoe zij hun regie kunnen herpakken. Je leert ervaringsgerichte methodes om het verdriet te verwerken. Je leert hoe je nieuw gedrag kunt aan leren, je leert de geweldspiralen te doorbreken. Je leert hoe je de kracht van vergeving kunt gebruiken. Hoe jouw cliënten weer regie kunnen nemen. Door deze technieken maak jij het verschil voor jouw cliënten.

Ervaringsgericht werken

We gaan niet alleen praten met onze cliënten. De kracht van deze opleiding zit in het ervaringsgericht werken. Dat wil zeggen dat we werken met creatieve middelen, zoals tekenen,  opstellingen, meditaties, visualisaties, gedachten spiralen, krachtoefeningen en focusoefeningen. Ervaringsgericht werken wil zeggen dat we door oefeningen de cliënt laten ervaren wat er is en vanuit dat punt dragen we de mogelijkheid aan om andere keuzes te maken. (regie te nemen) Door deze oefeningen daag je de cliënt uit om anders te reageren dan hij/zij tot nu toe gedaan heeft. Je zet een proces in gang waardoor de cliënt vrij wordt van wat haar is overkomen. De pijn kan helen en transformeren en van daaruit kan er nieuw gedrag worden ontwikkeld.

 

316

De ervaring, het werk en de inzichten van jouw opleider

Ik (Margo) heb bijna 18 jaar  in een Blijf van mijn lijfhuis gewerkt. Daar werkte ik met zwaar getraumatiseerde vrouwen en kinderen. Ik heb een hbo-j diploma (tegenwoordig heet dat SPH). De reguliere hulpverlening paste mij als een jas. Vanaf 2007 volgde ik tal van ervaringsgerichte opleidingen. Te denken aan: de opleiding creatief coachen, de opleiding tot energetisch therapeut, opleiding NLP, een opleiding opstellingen, Spirituele opleidingen en de workshop van de Matrix- methode. Ik ontdekte de kracht van ervaringsgericht werken. Ik ging me steeds verder specialiseren in traumaverwerking. Eerst in het Blijf van mijn lijfhuis, later in mijn eigen praktijk. Ik ontwikkelde vele effectieve methodes om geweld uit mensen te halen. Ik realiseer mij nu dat als ik met mijn kennis van nu destijds in het Blijf van mijn lijfhuis had gewerkt, ik vele malen effectiever zou zijn geweest in mijn werk. Ik voel het verlangen om een brug te slaan en mijn verworven kennis te delen. Daar is deze opleiding uit voort gekomen.

Persoonlijke- en professionele ontwikkeling

Je leert het vak counseling bij geweld en misbruik, doordat je oefent op je mede-studenten en zij op jou. Daardoor ervaar je zelf wat het effect is van deze manier van werken. Je leert hoe je je eigen angsten, onzekerheden en traumatische ervaringen kunt overwinnen. Er komt een persoonlijke ontwikkeling op gang. Je groeit in wie jij bent.  En alles wat jij zelf leert, kun jij anderen leren. Daarnaast leer je ook hoe je deze methodes toe kunt passen in jouw werkwijze. Je krijgt feedback op jouw manier van coachen. Tevens leer je hoe je dit mooie vak in de wereld kunt zetten, hoe je dat in jouw werk kunt integreren of hoe jij als zelfstandig coach hiervoor kunt gaan staan. De opleiding is dus tweeledig. Enerzijds gericht op persoonlijke ontwikkeling anderzijds op een professionele ontwikkeling.

Thema’s

Naast ervaringsgericht werken zal er ook theoretische uitleg zijn. Een ieder krijgt ook een eigen reader waarin de verschillende theoretische achtergronden worden toegelicht. Er wordt gewerkt met een aantal thema’s:

 1. Aandacht verplaatsing (focussen)
 2. Patronen en overtuigingen doorzien en veranderen
 3. Ontschuldigen en regie nemen
 4. Om gaan met angsten
 5. Innerlijk kind werk
 6. Doorvoelen
 7. Vergeven
 8. Opstellingen
 9. Werken met intenties
 10. Presentaties

Eindsessie

Iedere deelnemer krijgt een theorie toets en  geeft de laatste opleidingsdag een sessie. Dat wil zeggen dat je een casus krijgt, van een mede student die een cliënt speelt. Jij voert voor de groep een coachingssessie en maakt gebruikt van de tools die je geleerd hebt.  Na jouw sessie krijg je feedback van de groep.

Na iedere lesdag schrijf je voor jezelf een reflectieverslag. Het jaar wordt afgesloten met het uitreiken van het certificaat. Dit krijg je bij aanwezigheid van minimaal 9 lesdagen, het behalen van jouw theorietoets en het geven van jouw eindsessie.

 

Recensie

Deze recensie is geschreven door een vrouw met een heftige misbruikervaring. “Met liefde ga ik naar mijn sessies met Margo toe. Ik weet dat ik na afloop met een voldaan gevoel naar huis zal gaan en trots zal zijn dat ik echt aan mezelf gewerkt heb. Naast dat Margo een prachtig mens is, is ze ook zeer kundig en getalenteerd in haar beroep. Er is maar één Margo en ik ben fan van haar werkwijze. Je blijft je verwonderen door haar kennis en wijsheid en hoe diep ze deze moeilijke onderwerpen begrijpt. Ze heeft een diep begrip over hoe trauma’s verwerkt, geheeld en verlicht kunnen worden. Dit op een altijd vredige, ontspannen en liefdevolle manier. Drama vrij en veilig. Daarnaast daagt ze je uit om echt naar de pijnpunten te gaan en ze te verlichten, waardoor je jezelf grote stappen vooruit ziet maken. Je voelt dat je op de juiste weg zit bij Margo en dat geeft je kracht om het helingsproces verder te belopen. Ik ben Margo dan ook onwijs dankbaar. Ze biedt mij precies de hulp aan die ik nodig heb en laat me zelfs in contact komen met mijn eigen kennis en wijsheid. Het belangrijkste voor mij is dat Margo’s technieken werken. En dat is super waardevol. Want je mag geheeld zijn.”

Kosten:

De kosten voor de opleiding zijn 1.250 euro. Dit is inclusief reader, materiaal en certificaat. De opleiding is btw vrij. Je betaald 300 aanbetaling. Vlak voor aanvang krijg je een factuur om het resterende gedeelte te betalen. Intence Opleidingen zijn hartgerichte opleidingen. Dat betekent dat we zo veel mogelijk doen waar we blij van worden. Daarom nu bij ons geen stap-budget. Dat scheelt voor jou en ons veel administratie en teleurstelling als de subsidiepot toch weer heel snel leeg blijkt. Dat maakt de kosten bij Intence Opleidingen laag. Mocht je een opleiding willen volgen en financieel is het moeilijk, neem dan even contact op om in termijnen te betalen. Ook kun je een annuleringsverzekering afsluiten. Je betaald dan 50 euro extra.

 

 

Plaats en tijdstip

De opleiding wordt gegeven op dinsdagen van 10.00 uur tot 17.00 uur op het Oranjepark 4 in Dordrecht

Data voor de opleiding op de dinsdagmiddag:

 1. Dinsdag 04-10-2022
 2. Dinsdag 01-11-2022
 3. Dinsdag 29-11-2022
 4. Dinsdag 20-12-2022
 5. Dinsdag 17-01-2023
 6. Dinsdag 14-02-2023
 7. Dinsdag 21-03-2023
 8. Dinsdag 18-04-2023
 9. Dinsdag 16-05-2023
 10. Dinsdag 13-06-2023

Hier onder de link om je aan te melden.

1515

Aanmelden

Via onderstaande link kun je je aanmelden.

Je betaalt dan 300 euro als aanbetaling en je kunt kiezen om ook nog een annuleringsverzekering van 50 euro af te sluiten.

Voor aanvang ontvang je een factuur om het resterende bedrag te voldoen..

Klik hier voor aanmelding en betaling

Wanneer je vragen hebt, kun je bellen 06-24111962.

Of je kunt het contactformulier invullen.

1515

Beroepsverenigingen

 • SKJ
 • KTNO keurmerk (module)
 • KTNO keurmerk (vakopleiding)
 • Centraal Register Kort Beroepsonderwijs
 • Gcoach

Social Media

Back to Top