Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates via de nieuwsbrief.
Voornaam
E-mailadres

Opleiding Creatief Coachen

 Opleiding Creatieve coaching

408

Leer ook het leukste beroep wat je kunt bedenken

Waarom Creatief Coachen?

Coachingsgesprekken worden vaak voornamelijk op cognitief niveau gevoerd. Creatief Coachen brengt je veel meer bij het voelen en het onbewuste.  Je komt op diepere lagen in jezelf en dat maakt het een effectiever vorm van hulp. Door het uiten middels creativiteit wordt het onbewuste zichtbaar wat een mooi uitgangspunt is voor een inzicht gevend gesprek. Ook leer je hoe je middels creativiteit op een effectieve manier verandering kunt bewerkstelligen. Het helpt om te leven vanuit je hart in plaats vanuit je hoofd. Het brengt je dus ook terug naar jouw authenticiteit. En daar worden mensen blij en gelukkig van. Word je hier blij van lees dan vooral verder.

Voor wie?

collage

Weer leven vanuit je hart?

Ben jij een therapeut, een hulpverlener of een coach en zou jij jouw vaardigheden willen uitbreiden met creatieve methodes? Zou jij mensen willen begeleiden om van denken naar voelen te gaan? Wil jij jouw klanten door middel van creativiteit begeleiden naar het nemen van regie over hun leven en hen te helpen om nieuwe bewuste keuzes maken. Dan is deze opleiding wat voor jou.  De opleiding is voor mensen die individueel werken met mensen in de vorm van coaching/therapie. Bijvoorbeeld in de psychiatrie, de maatschappelijke opvang, de verslavingszorg, de ouderenzorg of de gehandicaptenzorg. Of voor mensen die vanuit hun eigen praktijk werken als coach werken. Word je hier blij van? Dan is deze opleiding wat voor jou.

Wat leer je?

In de opleiding leer je hoe je ervaringsgericht kunt coachen. Je leert om gebruik te maken van totale communicatie. Dat wil zeggen dat het non-verbale, het fysieke, het onbewuste, het emotionele en het energetische niveau ook meedoen. Je leert om met creatieve methodes naar de kern van het probleem te gaan, het te doorvoelen en er vervolgens  een andere, positievere ervaring voor in de plaats te zetten. De creatieve methodes die gebruikt worden zijn onder andere tekenen, schilderen, kleien, opstellingen, voice dialoog, lichaamsgericht werken en je uiten met de stem. Ook wordt er in de opleiding gebruik gemaakt methodes uit NLP, familieopstellingen en energetisch werken.

Persoonlijke- en professionele ontwikkeling

Je leert het vak van creatief coach, doordat je oefent op je medestudenten en zij op jou. Daardoor ervaar je zelf wat het effect is van deze manier van werken. Je leert hoe je je eigen angsten, onzekerheden en traumatische ervaringen kunt overwinnen. Er komt een persoonlijke ontwikkeling op gang. Je groeit in wie jij bent.  Alles wat jij zelf leert, kun jij anderen leren.  Daarnaast leer je ook echt een vak. Je leert creatieve methodes, hoe ze toe te passen, welke materialen je wanneer kunt gebruiken en hoe jij naar aanleiding van de creatieve opdracht een coachend gesprek kunt voeren. Je krijgt feedback op jouw manier van coachen. Tevens leer je hoe je dit mooie vak in de wereld kunt zetten, hoe je dat in jouw werk kunt integreren of hoe jij als zelfstandig coach hiervoor kunt gaan staan. De opleiding is dus tweeledig enerzijds gericht op persoonlijke ontwikkeling anderzijds op een professionele ontwikkeling.

Thema’s

Naast ervaringsgericht werken zal er ook theoretische uitleg zijn. Een ieder krijgt ook een eigen reader waarin de verschillende theoretische achtergronden worden toegelicht. Er wordt gewerkt met een aantal thema’s:

grip krijgen op je angsten

 1. Theoretische uitgangspunten
 2. Creatieve methodes en materialen
 3. Werken met angsten en lijfwerk
 4. Werken met taal en gedichtjes
 5. Innerlijk kindwerk
 6. Voice dialogue
 7. Familie opstellingen en relaties
 8. Creatief coachen bij hooggevoeligheid en burn-out
 9. Creatief coachen bij rouw en verlies
 10. Theoretisch toets en praktijkgerichte casus

Ook zijn er nog algemene thema’s hoe zet je dit werk in de wereld, welke structuur heeft een coachingsgesprek of een coachingstraject?, welke materialen gebruik je wanneer?

Hier onder een korte video, die uitlegt hoe creatief coachen werkt.

Theoretische toets en praktijkgerichte casus

Iedere cursist maakt op lesdag 9 een theoretische toets. Dit gaat over theorie uit de reader, het boek en wat in de lessen is behandeld. Daarnaast maakt iedere cursist de laatste opleidingsdag een praktijkgerichte casus.  De cursisten presenteren aan de rest van de groep de creatieve interventies voor de gekregen casus. Het motto van Intence Opleidingen is ‘alles is goed, want jij bent goed’ Dus het gaat bij deze presentatie vooral om het plezier wat je erbij mag beleven. Het jaar wordt afgesloten met het uitreiken van het certificaat. Dit krijg je bij aanwezigheid van minimaal 9  lesdagen en het maken van de theoretische toets en de praktijkgerichte casus.

16

Creatieve eindpresentatie

Voorheen werd de opleiding afgerond met een presentatie van het gene wat je geleerd had en naast professionele ontwikkeling komt er ook altijd een persoonlijke ontwikkeling op gang. Dat is mooi want als jij weet hoe het werkt, kun je het anderen leren. Hier zie je nog een foto en een filmpje van persoonlijke ontwikkeling.

 

Hieronder een filmpje van een creatieve eindpresentatie

Oud-cursisten over Margo

“Margo leert dat er niet één manier is maar dat je jouw manier moet ontdekken. Niet vanuit een methode die je star aan moet houden, volg je gevoel en gebruik wat je hebt geleerd als leidraad.”
“Margo nodigt uit tot kijken vanuit een ander perspectief. Dat is helpend en van enorme toegevoegde waarde.”

“Margo is helemaal niet autoritair maar wel de leider van de groep. Deelt haar eigen ervaringen, stelt zich kwetsbaar op en daar leer ik van. Erica van Wijngaarden van Zielsbekwaam leven en ondernemen.

 

Logo geacrediteerde vakopleiding

Deze opleiding is geaccrediteerd bij de KNTO.  (15 ECTS) Dat houd in dat als je voldoende accreditatie punten hebt, dat je je kunt aansluiten bij een beroepsvereniging en als je dan nog de medische of psychosociale basiskennis volgt, dat je vergoed wordt door sommige zorgverzekeraars.

 

Kosten 

De kosten voor de opleiding zijn 1250 euro inclusief reader, en lesmateriaal. De opleiding is btw vrij. Je betaald 300 aanbetaling. Vlak voor aanvang krijg je een factuur om het resterende gedeelte te betalen. Intence Opleidingen zijn hartgerichte opleidingen. Dat betekent dat we zo veel mogelijk doen waar we blij van worden. Daarom nu bij ons geen stap-budget. Dat scheelt voor jou en ons veel administratie en teleurstelling als de subsidiepot toch weer heel snel leeg blijkt. Dat maakt de kosten bij Intence Opleidingen laag. Mocht je een opleiding willen volgen en financieel is het moeilijk, neem dan even contact op om in termijnen te betalen. Ook kun je een annuleringsverzekering afsluiten. Je betaald dan 50 euro extra.

Plaats en tijdstip

De opleiding Creatief Coachen wordt gegeven op  donderdagen en vrijdagen van 10.00 uur tot 17.00 uur in het Oranjepark 4 in Dordrecht.

De opleiding die op donderdagen wordt gegeven door Irene Voorbij van 10.00 uur tot 17.00 uur

 1. Donderdag 27-10-2022
 2. Donderdag 24-11-2022
 3. Donderdag  22-12-2022
 4. Donderdag 26-01-2023
 5. Donderdag 23-02-2023
 6. Donderdag 23-03-2023
 7. Donderdag 20-04-2023
 8. Donderdag 25-05-2023
 9. Donderdag 22-06-2023

De eerste les wordt in overleg nog een extra dag gepland.

De opleiding die op vrijdag wordt gegeven door Margo Riphagen van 10.00 uur tot 17.00 uur

 1. Vrijdag 27-01-2023
 2. Vrijdag 10-03-2023
 3. Vrijdag 28-04-2023
 4. Vrijdag 26-05-2023
 5. Vrijdag 23-06-2023
 6. Vrijdag 25-08-2023
 7. Vrijdag 22-09-2023
 8. Vrijdag 27-10-2023
 9. Vrijdag 24-11-2023
 10. Vrijdag 22-12-2023

Via onderstaande link kun je je aanmelden, je kunt in het vak opmerkingen dan zeggen om welke dag het gaat.

Met het oog op corona

Met betrekking tot Corona. De ruimte is 70 vierkante meter en we hebben tafels van 1,60 meter, dus afstand houden is goed mogelijk. Komen er restricties dan gaan we on-line verder of verzetten de fysieke les.

13

 

Recensie van een cursist:

Deze opleiding heeft me blij gemaakt. Ik heb persoonlijk hele mooie stappen gezet en ik leer een prachtig vak. Daar word je gewoon blij van. P.

36514089_2248789258481421_7883217776645505024_n

Recensie

Ik vond deze opleiding interessant en leerzaam. Ik voel me veel sterker om straks als coach/trainer zelf aan de slag te gaan.

Margo is open, warm, liefdevol en zeer deskundig.

15

De opleiding is bij Registerplein geaccrediteerd. Daardoor erkent de NFG deze opleiding ook en krijg je dus ook je accreditatie punten.  Vervanging van accreditatie bij registerplein wordt binnenkort aangevraagd.

Na het eerste jaar is er een mogelijkheid om ook een tweede jaarsopleiding Creatief Coachen te volgen.

Naast een algemene opleiding creatief coachen is ook een opleiding creatief coachen voor kindercoaches. Deze opleiding is speciaal voor professionals die met kinderen willen werken.  Klik hier voor deze opleiding

1515

Dit is een filmpje wat een goede sfeerimpressie geeft van Intence Opleidingen

 

Overzicht Opleiding Creatief Coachen:

 • Doel van de opleiding: Je leert het vak van Creatief Coach.
 • Inhoud: Je leert vele creatieve interventies om volwassenen te begeleiden naar meer geluk en blijheid. Ook zal er een stuk materialenkennis worden gedeeld. Dus wanneer gebruik je welke materialen? En theoretische kennis en achtergrond informatie.
 • De opleiding heeft een HBO werk- en denkniveau. Dat wil zeggen dat er een grote mate van zelfstandigheid van je wordt verwacht, dat je een bewust kritische beroepshouding hebt, dat je kunt reflecteren op eigen beroepshouding en daar een reflectieverslag van schrijft. De opleiding wordt afgesloten met een schriftelijk en praktijkgericht examen. In les 9 maak je een toets  en in les 10 een praktijkgerichte casus. Maak je niet druk, ik zie het als docent als mijn taak om jou te begeleiden naar een geslaagd eindresultaat.  Aan het eind van de opleiding kun jij zelfstandig Creatief Coachen.
 • Aanvangsniveau: minimaal een relevante beroepsgerichte opleiding op MBO niveau. Deze opleiding is geaccrediteerd bij de KNTO.  Er is voor beginnend Coaches met onvoldoende vooropleiding ook een mogelijkheid om een certificaat te krijgen zonder dat je gecertificeerd bent.  Heb je vragen over het niveau, bel gerust even, dan kijken we er samen naar.
 • Studiemateriaal: je krijgt een reader met achtergrondinformatie en een boekenlijstje om te bestuderen. De studiereader is geschreven door Margo Riphagen. Bij aanvang van de opleiding ontvangt de cursist deze reader. De reader  heeft copyright  en mag alleen voor persoonlijke doeleinden worden gebruikt.
 • De lengte van de opleiding is 10 lesdagen van 7 uur per lesdag. Inschrijving voor de opleiding is mogelijk op verschillende dagen, kijk daarvoor hierboven of in de agenda.
 • Studiebelasting: 85 uur. Dit bestaat uit de lesdagen (10 x 7 uur),  de startopdracht (1 uur) , het schrijven van een reflectieverslag (10 uur) en het lezen van de reader en het boek ‘Kinderen geven tekens’ (4 uur). Dit omdat hier in veel uitleg staat over interpretatie van de beelden. Om tot goed resultaat te komen, is het raadzaam om buiten de lessen om bezig te zijn met creatief coachen, leuk als je er over leest, op internet dingen opzoekt,  of al gaat oefenen. Per les zal er een thuiswerkopdracht worden mee gegeven om je daarin uit te dagen. Ook kunnen studenten gezamenlijk afspreken om intervisiebijeenkomsten te plannen.
 • Certificaat: je krijgt een certificaat als je 9 van de 10 lesdagen aanwezig bent geweest en na afronding van de theoretische toets en de praktijkgerichte casus. (Er is geen recht op vrijstelling)
 • kosten: 1250,- euro btw vrij inclusief lesreader en materiaal gebruik.

1515

Aanmelden

Via onderstaande link kun je je aanmelden.

Je betaalt dan 300 euro als aanbetaling en je kunt kiezen om ook nog een annuleringsverzekering van 50 af te sluiten

Voor aanvang ontvang je een factuur om het de resterende bedrag te betalen.

Klik hier voor aanmelden en betalen

Wanneer je vragen hebt kun je bellen 06-24111962.

Of je kunt het contactformulier invullen.

1515

Beroepsverenigingen

 • SKJ
 • KTNO keurmerk (module)
 • KTNO keurmerk (vakopleiding)
 • Centraal Register Kort Beroepsonderwijs
 • Gcoach

Social Media

Back to Top